Gidófalva
Általános adatok

Gidófalva (románul Ghidfalău) a Bodoki-hegység délnyugati lábánál, az Olt baloldali teraszán található. Sepsiszentgyörgytől 7 km-re fekszik, a DN 12-es országútról jobbra térve 2,5 km-re található a községközpont. Angyalos, Étfalvazoltán és Fotosmartonos tartozik hozzá.

Lakosság: 2607 fő (2002).
Kiterjedés: 42 km2.
Postai irányítószám: 527095.>
Polgármester: Berde József; Tel: +40-267-353703, Fax: +40-267-353787.

Oltfej első települése

Ez Oltfej első települése, az ittlakók ugyanis így nevezik a Gidófalvát és Zalánt összekötő, képzeletbeli vonaltól északra eső völgyszakaszt. A falu 546 méter magasan települt. Déli határában a tatárjáráskor elpusztult Bedeháza falu feküdt. Benkő József szerint neve Szent Gedeontól származhat.

A gidófalvi vár

Református templomkastélya műemlék. Ma is csaknem épségben álló védőfolyós várfalát a XV. században újjáépített templom védelmére építették, egyik kövén az 1501-es évszám olvasható. A román kori hajófala megmaradt, gótikus és reneszánsz kori emlékeket őriz. Lőréses kaputornyán emelkedik messze ellátszó harangtornya. Cintermében emlékkopják, emléktáblák idézik a magyar történelmi eseményeket.

Itt születtek

Itt született Czetz János honvédtábornok, aki Bem mellett az erdélyi hadsereg ideiglenes főparancsnoka volt. Az  örmény származású Czetz János emlékét nemcsak a szülőfalu, hanem az Argentin Katonai Akadémia is őrzi, melynek alapítója volt. Gidófalván született 1761-ben Jantsó Pál színész, a kolozsvári színház egyik alapító tagja.

Érdekességek

Tudta-e, hogy az Olt teraszából pliocén és jégkorszaki ősemlős (masztodon, mormota, ős ló, orrszarvú, mamut) maradványok kerültek múzeumi gyűjteménybe?

Tudta-e, hogy a Kecskés-árokban találhatók azok a Dreissensia névre hallgató kagylókövületek, melyek háromszéki kecskekörmök néven kerültek be az őslénytani irodalomba?

Tudta-e, hogy a falu melletti Bábolna árkának völgyfejében van Háromszék egyetlen szelídgesztenye ültetvénye?

Aktív civil élet

A Csillagőrző Egyesület mellett Gidófalva községben müködik a Szilaj Hagyományőrző Egyesület is, tagjai megyeszerte ismertek honfoglaláskori és a huszárok életét felelevenítő műsoraikról, a csíki és háromszéki huszártoborzókról. Számos helyen megfordulnak, őrzik és elevenítik fel a közönség előtt a lovas, huszár-hagyományok. De ezek mellett említhetjük még a Zöld Klubot is, amely a Csillagőrző árnyékában született, és elsősorban a sepsiszentgyörgyi Babeş-Bolyai Tudományegyetem környezetmérnöki szakra járó diákjait tömöríti, akik rendszeres tanulmányutakra is járnak, nemrég a bukaresti Romenvirotec zöld kiállításon voltak, tervezik, hogy hamarosan a bodzavásári újrahasznosító üzemet és sárvulkánokat látogatják meg.<

A falu társadalmi-kulturális életében fontos szerepet játszik a már bemutatott civil kezdeményezéseken kívül a Sándor Sándor fúvószenekar is. Az a zenekar, amely komoly múltra tekint vissza. Alapítója, az étfalvazoltáni Sándor Sándor – akinek a nevét a mai napig nemcsak a zenekar, de fia és unokája is viseli – 1947-ben szervezte meg az első csoportot. A kezdeti időkben öten játszottak a zenekarban, hangszerekben ugyanis meglehetősen szűkölködtek, mára más problémákkal küszködnek, nem kecsegteti sok jóval a jövő, ha az utánpótlásról nem gondoskodnak. Mivel a zenekar nincs hivatalosan bejegyezve, az önkormányzat nem tudja anyagi támogatásban részesíteni őket, így saját zsebből vásárolták az egyenruhát és az új hangszereket. A csapat együtt osztozik örömben-bánatban egyaránt. Temetéseken, esküvőkön, valamint a tűzoltó csoport mellett is gyakran szólnak a trombiták, ütik a dobot, emellett fúvós találkozókon is megjelennek, még a szomszédos településekre is eljárnak.  Jelenleg tizenketten zenélnek a zenekarban, de szeretnék továbbnövelni a létszámot és minél több fiatalt maguk mellé csalogatni.

 Gidófalvi veszedelem

1950. szeptember 22-én Gidófalván két fiatalembert, Zsigmond Andrást és Jancsó Vilmost kivégeztek, hat családot kulákság vádjával Dobrudzsába száműztek, miután a faluban  lázadás tört ki az erőszakos kollektivizálás ellen. A gidófalviak közel egyhetes lázongására, az áldozatokra, az erőszakosan elhurcoltak tragédiájára ma emléktábla figyelmeztet, a falu minden évben megemlékezik a gidófalvi veszedelemre. Balogh László a sepsiszentgyörgyi Charta Kiadó Múltidéző sorozatában Történelem a homlokráncban címmel örökítette meg az 1950-es eseményeket.

Eddigi eredmények, megvalósítások

A megszorító intézkedések, az országos gazdasági recesszió ellenére is sikerült megvalósításokat, fejlesztéseket eszközölni szép számban Gidófalva községben az elmúlt évek alatt. Ezek között említhetjük az étfalvazoltáni iskola épületének javítását és újracserepezését, a tekepálya területének megvásárlását valamint kiépítését. Ugyanígy Gidófalván a kultúrház, a könyvtár és az orvosi rendelő szarvazatának javítását és cserepezését is sikerült megoldani, valamint a községi tanácsépület is újon pompázik.

A fotosmartonosi kultúrház is megérett egy felújításra, ezért is döntött úgy a helyi önkormányzat, hogy a megyei tanács által kiírt pályázat segítségével belevágnak a munkálatokba. A modernizálás költségeit a megyei tanácstól kapott összeggel, valamint a helyi költségvetésből finanszírozták. Sor került itt a tanács épületének és orvosi rendelőnek az építésére is. Lényeges és esztétikai szempontból szükség volt a község területén levő patakmedrek folytonos kipucolására és mélyítése, valamint a zöldövezet kialakítása a településeken. Nem hagyhatjuk megemlítés nélkül viszont a község bejáratánál felállított székely kaput és falutáblát sem, amelyre méltón büszkék a község lakói.

Korszerű víztisztító állomás létesült

Gidófalva község önrészből megvalósított munkálatai mellett számos jött létre valamilyen kormányprogram támogatása által is. Ez alá sorolható be az a tény is, hogy négy medencében, számos tartályban, bonyolult csőrendszerben tisztul a gidófalviak vize: a községhez tartozó településeken szűrt, európai uniós szabványoknak megfelelő ivóvíz folyik. Gidófalván, 2011 végén adták át a víztisztító állomást. Berde József, a község polgármestere arról számolt be, hogy a beruházás értéke 23 milliárd régi lej, amit javarészt kormányprogramból finanszíroztak. Az önrész a teljes összeg 3 százalékát helyi költségvetésből kellett kifizetnie a községnek. Zoltán, Gidófalva, Fotos-Martonos, Étfalva és Angyalos településeken azok a porták, amelyeken vezetékes víz folyik, a frissen átadott víztisztítótól kapják a szükséges mennyiséget. A polgármester elmondta, a közművesítést mind a hat faluban folyatják. Kovászna megyében a tavaly több mint 100 millió új lejt hívtak le a Környezetvédelmi Alaptól, közölte Lőrincz Csilla, az igazgatóság alelnöke, aki elmondta, a Roncsautó, a Zöld Ház projektek mellett, többek közt egy újabb gidófalvi beruházásra is jutott ebből az összegből.

Felújították a gidófalvi nagy hidat

Az elmúlt évek során, de főként a tavalyi évben az áradások komoly károkat okoztak megyeszerte, hiszen gyakran a nehezen helyreállítható infrastruktúrát mosta el a víz. Ilyen helyzetbe került a Gidófalva bejárata előtt található vasút alatti híd is, amelynek jószerével eltűnt az alapja.

Kovászna megyében több helyen is zajlottak helyreállítási munkálatok, a gidófalvi híd átadására 2011. április 15-én került sor. Az ünnepségen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „A közel 10 milliárd régi lejes befektetés fontos volt, hiszen a falu megközelíthetősége múlott rajta. A beruházást teljes egészében a megyei önkormányzat finanszírozta.” Berde József, Gidófalva polgármestere kifejtette: közel fél évbe került az árvíz okozta károkat helyreállítani, de örvendetes, hogy ma már fennakadásmentesen lehet közlekedni a község felé. A beruházás értéke 914 865 lej, amely tartalmazta a megrongálódott útburkolat és átereszek bontását, 1 485 m2  útkorona előkészítését, 54 darab betonidom-kőből készült áteresz elkészítését 45 méter hosszúságban, védőréteget az út pályaszerkezeténél, egy 11 méteres csőáteresz lefektetését, 383 m3 alapozást, 267 m3 betonból készült burkolólapot, 184 tonna aszfalt elhelyezését, valamint az erre kerülő 1 070 m2  kopóréteg öntését. Az út mellett több mint 60 méteren fedetlen árok vezeti a vizet, illetve 198 méter rugalmas szalagkorlátot is elhelyeztek.

 

A jövő - tervek, elképzelések

.

Hozzátartozó falvak
Angyalos
Fotos-Martonos
Étfalvazoltán
Helyszín eseményei
már
11.
Czetz Jánosra emlékeznek Gidófalván  |  2012. március 11., 14:33

Gidófalván a 190 évvel ezelőtt született Czetz János 1848-as honvédről emlékeznek meg.  >>
Kapcsolódó képek
 
 
 
 
2012. augusztus 8., 09:52
 
 
2012. augusztus 1., 09:47
 
 
2012. július 21., 09:58
 
 
2012. július 15., 08:27
 
 
2012. június 27., 08:16
 
 
2012. június 25., 08:13
 
 


Ro-520008, Sfântu Gheorghe, Piaţa Libertăţii nr. 4, judeţul Covasna
tel: + 40 267 311 190, fax: + 40 267 351 228,
e-mail: office@haromszek.ro


  Események  
  Megyejárásról  
Település
  Fotógaléria  
  Háromszék  


A Pro Regio Siculorum Egyesület és a Kovászna Megyei Tanács közös projektje.